Regulile servirii și degustării pălincii

R e g u l i l e s e r v i r i i ș i d e g u s t ă r i i p ă l i n c i i

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pălincarul nostru vă recomandă să consumați exclusiv o pălincă naturală de calitate superioară, ca un aperitiv înainte de un prânz sățios sau o cină festivă, fără a depăși totuși cantitatea de 2 pahare a câte 50 ml pe zi.

Recomandarea noastră este să respectați următoarele 3 reguli pentru a consuma o pălincă pe cinste:

  • Aveți grijă la temperatura optimă
  • Alegeți un pahar cu formă și mărimea potrivită
  • Respectați timpul de servire

Temperatura ideală

Temperatura ideală pentru consumul pălincii este de 16-19° C. Persoanele care consideră că palinca ar trebui consumată la o temperatură mai mică decât atât se înșală, întrucât astfel, aroma specială a licorii ar rămâne ascunsă. Temperatura este optimă când în interiorul paharului aromele se pot dezvolta și nu rămân ascunse.

Forma și mărimea paharului

Forma și mărimea paharului din care degustăm pălinca sunt la fel de importante. Paharul de pălincă potrivit este cel care în partea superioară vă aduce aminte de o lalea, aducând în mod perfect aromele băuturii spre nasul degustătorului. Așadar este suficient să înclinăm și să agităm ușor paharul pentru a simți parfumul și notele fructate ale pălincii.

Timpul de servire

Timpul de servire al pălincii este important datorită volatilității acesteia. Este important ca între turnarea în pahar și servire timpul să fie cât mai scurt, ideal ar fi ca paharul de pălinca să prezinte un capac care să păstreze aromele în pahar.

Degustarea are mai multe etape, iar pălincarul nostru vă recomandă să respectați următoarea ordine:

Aspectul: primul pas este să observăm puritatea și strălucirea pălincii
Parfumul: al doilea pas constă în apropierea paharului de nasul nostru și cu o ușoară inspirație să simțim parfumul adânc al pălincii. În cazul în care nu simțiți niciun miros, o ușoară agitare a paharului ar trebui să aducă la suprafață parfumul fructelor.
Gustul: o pălincă de calitate nu trebuie băută dintr-o singură înghițitură, merită consumată încet pentru a reuși să apreciem gustul acesteia. O pălincă bună prezintă gustul fructului la nivelul limbii și un retrogust plăcut și de lungă durată.
Testul pe uscat: după golirea paharului merită făcut acest test. Paharul gol îl acoperim preț de câteva secunde cu o mână, după care mirosim din nou paharul gol. În cazul unei pălinci adevărate, mirosul fructelor poate fi și acum resimțit.

În momentul în care serviți o pălincă este extrem de important să începeți întotdeauna cu o aromă mai slabă și să continuați cu cele mai pronunțate, pentru a rămâne surprinși pe tot parcursul degustării.