Pălinca, licoare și medicament

P ă l i n c a , l i c o a r e ș i m e d i c a m e n t

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pălinca este o licoare care datează încă din cele mai vechi timpuri, pe care țăranii o foloseau atât pentru a-și încânta papilele gustative cât și ca un medicament natural. În zilele noastre, pălinca este recunoscută ca o băutură cu proprietăți de tratare, ameliorare și prevenire a unor boli.

Înainte de toate ar trebui să precizez că deși pălinca este un adevărat medicament, sănătatea noastră nu trebuie lăsată în grija paharelor de tărie! O alimentație sănătoasă, mișcarea, timp de cel puțin 30 de minute pe zi și orice alt sfat al medicului dumneavoastră sunt la fel de importante. În ceea ce privește pălinca, trebuie să avem grijă și ce fel de pălincă consumăm, întrucât doar cea naturală poate fi considerată medicament. Și încă ceva, așa cum spune soția mea:

Pălinca e un medicament dacă nu, bineînţeles, confundăm paharul cu sticla

Calitățile terapeutice ale pălincii

Curăţă colesterolul de pe artere

Cercetătorii americani din cadrul centrului de biochimie au demonstrat că în compoziția pălincii de prune se găseşte, în concentraţie mare, o enzimă care curăță depunerile de colesterol de pe vasele coronariene, vase care conduc sângele spre inimă, prevenind astfel ateroscleroza.

Ei bine, pe lângă asta s-a dovedit că slănina întăreşte sistemul imunitar și favorizează scăderea colesterolului datorită acidului arahidonic. Și la toate acestea trebuie să adăugăm că românul mănâncă slănina împreună cu ceapă, la care adaugă și tradiţionala pălincă. Împreună obţinem un cocktail de vitamine şi alcool care reușesc să depășească aproape orice medicament.

Combate anemia

Pălinca de prune prezintă în cadrul cercetărilor medicale șase tipuri de substanţe care hrănesc celulele roșii ale sângelui. Iar datorită fierului pe care îl conţine, licoarea ce ne încântă pe noi românii combate anemia.

Învinge răceala

Exceptând mirosul seducător și gustul arzător de bun al pălincii, aceasta poate fi folosită ca o soluţie pentru frecționarea corpului. Pălinca, având la baza alcoolul, va determina transpirația abundentă a organismului ce va duce la eliminarea toxinelor prin piele. Atenţie, un tratament de genul acesta nu trebuie repetat, dacă nu dă roade, este esențial să vizitați un doctor!

Sare în ajutorul ficatului și bilei

Un alt beneficiu al pălincii este reglarea funcțiilor hepatice, grație conținutului de vitamine A, B, C, D1 și D2. Acestea sunt antioxidanți puternici, nedegradabile termic și ușor de asimilat. Pălinca este recomandată în dischinezii biliare, disfuncții ale ficatului provocate de o slabă irigare cu sânge a acestuia. Evident, această recomandare nu se aplică şi pentru cei care au probleme hepatice provocate tocmai de consumul de alcool!

Accelerează digestia

Pălinca este un aperitiv deosebit înainte de un prânz copios, având un efect benefic pentru realizarea digestiei. Foarte importantă este însă avertizarea specialiștilor, care recomandă să nu fie depășită cantitatea de 50-60 ml (în cazul bărbaţilor) sau 30-40 ml (în cazul femeilor). Dacă în cadrul unei cine festive sunteți servit cu o pălincă, chiar dacă e una de excepție, este important sa respectati doza de 50 ml (pentru bărbaţi), respectiv 40 ml (pentru femei). Cu toate acestea pălinca nu se consumă sub nicio formă la micul dejun sau după încheierea ultimei mese a zilei !