Licoarea care i-a înnebunit pe nemţi. Pălinca Trămuţa, ambasadorul Bihorului

L i c o a r e a c a r e i - a î n n e b u n i t p e n e m ţ i . P ă l i n c a T r ă m u ţ a , a m b a s a d o r u l B i h o r u l u i

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pălinca Trămuţa, licoarea care i-a înnebunit pe nemţi, ambasadorul Bihorului la unul dintre cele mai mari târguri de produse tradiţionale din Europa.

Pălinca Trămuţa este ambasadorul Bihorului la Târgul Verde de la Berlin. Nemţii stau la rând pentru un produs sută la sută românesc. Florian Chişe, producătorul este singurul reprezentant al Bihorului la unul dintre cele mai mari târguri de produse tradiţionale din Europa. Îşi prezintă cu mândrie licoarea pe care o produce de zeci de ani şi care a reuşit „să-i înnebunească“ pe vizitatori.

Nu este târg tradiţional în România la care bihoreanul Florian Chişe să nu participe şi să nu fie mândru de produsul tradiţional pe care-l produce de zeci de ani. Este vorba despre pălinca de Bihor, botezată Trămuţa după porecla familiei din sat.

În ultimii trei ani, bihoreanul a fost prezent la marele eveniment, şi s-a obişnuit să stea pe acelaşi piedestal cu mii de producători din toată lumea. Este foarte mândru când nemţii stau la rând să dea pe gât o înghiţitură din licoarea magică.
“Muncesc cu mare drag şi pun multă pasiune la pălinca asta. Poate de aceea este aşa de bună. Nemţii vin şi de 3-4 ori ca să o guste. Spun că este bună şi foarte tare. Cât timp ai calitate, ai mereu loc pe piaţă, indiferent cât de mare e concurenţa”, susţine spus Florian Chişe,

Învechită în vase de dud sau stejar

I se citeşte bucuria pe faţă şi emoţia în ochi când vorbeşte despre participarea de la Berlin. Este singurul bihorean prezent la târg, iar acest lucru nu-l poate face decât să fie şi mai mândru de produsul său.
„Este o băutură tradiţională românească obţinută exclusiv prin fermentarea alcoolică şi distilarea unui fruct cărnos. Pălinca Trămuţa este o băutură tradiţională rezultată din dubla distilare a prunelor bine coapte şi fermentate în vase de lemn, care are o tărie de 50-52 de grade. Pălinca Tramuţa este învechită minimum un an în vase de dud şi stejar de la care capătă o culoare uşor gălbuie păstrându-şi însă aroma şi buchetul prunelor bine coapte”, ne-a mărturisit bihoreanul Florian Chişe.
Nu reprezintă ţara oricum la târg. S-a îmbrăcat în straie populare bihorene, să arate tuturor cât de mândru este de judeţul pe care-l reprezintă. Nici “Trămuţa” nu a fost mai prejos. Pe fiecare sticlă este legat steagul României, dovadă clară că omul se mândreşte cu ţara sa.

O tradiţie de peste 100 de ani

De-a lungul anilor a încercat să muncească în mai multe domenii. Până la urmă, tot la pălinca transmisă din tată-n fiu a ajuns să se ocupe. În satul bihorean Tulca, familia lui Florian are o tradiţie de peste 100 de ani în producerea pălincii.

“Din copilărie mi-a plăcut munca din pălincărie. Îmi aduc aminte cu mare drag de nopţile pe care le petreceam împreună cu bunicul şi cu tata la cazane, şi povesteam despre cum se produce această pălincă. Am păstrat de la ei secretul pălincii. Cred că asta m-a ajutat să o fac atât de cunoscută” ne-a mărturisit Florian Chişe.

În primă fază, Florian Chişe s-a angajat la Oradea, iar anii 90 l-au purtat spre meleaguri străine. A muncit mai mulţi ani în Germania, în construcţii, dar şi-a dat seama că nu este omul care să stea printre străini. Astfel că s-a întors acasă unde a continuat tradiţia familiei.

Brand românesc acreditat de OSIM

 

I-au luat doi ani să-şi personalizeze băutura şi în acelaşi timp să o acrediteze la OSIM. Din anul 2002 pălinca Trămuţa este recunoscută ca brand românesc. A luat numeroase premii şi diplome.

Este singurul dintre producătorii bihoreni care şi-a reatestat preparatele tradiţionale. Are documente pentru cinci tipuri de pălincă: de gutui, mere, pere, caise şi de prune.

Producătorul din comuna Tulca are o livadă tânără, de un hectar şi jumătate, aşa că în anii cu producţii mai slabe mai cumpără fructe şi de la consăteni.

Cu o producţie anuală de 200-300 de litri de pălincă, afacerea familiei Chişe se clasează în rândul micilor producători.

În perioada 17- 26 ianuarie 2014, la Berlin (Germania) are loc Expoziţia Internaţională pentru Industrie Alimentară, Agricultură şi Horticultură „Săptămâna Verde”.

Târgul, care are o istorie de 88 de ani, a fost inaugurat joi de ministrul german al Agriculturii, Hans-Peter Friedrich.

Sursă: https://adevarul.ro/locale/oradea/licoare-i-a-innebunit-nemti-palinca-tramuta-ambasadorul-bihorului-unul-cele-mai-mari-targuri-produse-traditionale-europa-1_54c2a06d448e03c0fde4e74a/index.html