Cum numai în Bihor poți găsi: pălincă de tradiție

C u m n u m a i î n B i h o r p o ț i g ă s i : p ă l i n c ă d e t r a d i ț i e

Facebook
Twitter
LinkedIn

 A participat la numeroase târguri de produse tradiționale, atât în țară, cât și în afară: Germania, Ungaria, Belgia…acum e invitat să meargă în Polonia, dar spune că e ”greu dacă ești singur și nu ești ajutat”. Mergând la aceste târguri, a cunoscut foarte mulți oameni cu care s-a împrietenit, dar a făcut cunoștință și cu diferitele lor culturi, obiceiuri sau tradiții. De aceea, spune că: ”Fiecare popor are tradițiile lui. Ăla nu-i popor, care nu are tradiție.”

În familie taică-miu a fost pălincar și încă mai este, iar eu am preluat tradiția de la el. Prin ʼ97 am fost în Germania și când am venit, am vrut să fac asta pe acte. (…) Așa am învățat dincolo, să fiu cu toate puse la punct ca să pot dormi liniștit noaptea.(…) Mi-a plăcut să fiu în vârful piramidei.

Trămuța – lichidul magic de la târguri

Eram într-o ceainărie de câteva minute. Comandasem un ceai și deja începea să se răcească. Sorb de câteva ori din el și mă uit în jur. Aștept un domn care, cu drag conservă o veche tradiție bihoreană. Nu durează mult că aud o voce caldă care îmi spune:

– Apa aia o să te facă să ruginești! și simt cum rămâne cu ochii ațintiți spre mine, de parcă m-ar cunoaște de o viață. Îmi pune apoi mâna pe umăr. Întorc capul, curios de interacțiunea neașteptată și văd un om bine făcut, mic de statură cu obrajii mari ca două roșii de grădină.

– Cum așa? întreb eu, încă uimit de acest străin care avea să-mi devină puțin mai târziu prieten.

– Am aici, în desaga mea, un lichid magic care te-ar putea înveseli instant, mai ales dacă îl bei cu măsură și cu cine trebuie, zise el vorbind foarte sigur pe sine, pesemne din postura de producător. Se numește pălincă de Bihor, continuă el. Se găsește din belșug pe la noi. Oare așa o fi? rămân eu pe gânduri. Contează atât de mult cu cine bei acest produs din Bihor? Hmm…

Cer răspunsuri:

– Prefer vinul, zic eu. Un pahar de vin înseamnă sănătate. La al doilea îți crește pulsul.

– Măi, flăcău! Hai să-ți spun eu povestea acestei băuturi numită pălincă. Ea poartă porecla familiei mele. Mie îmi spuneau oamenii în sat Atramei. Iar pe fiică-mea au numit-o Trămuţa. Așa am denumit și pălinca, să ducă numele mai departe. Este creată din cele mai gustoase și coapte fructe din livada mea. Acestea sunt culese cu grijă și puse la cazan cu multă pasiune. Totul se face acasă. Secretele fabricării ei numai eu le știu. De aceea e atât de bună, povestește el în timp ce puse pe masă o sticlă înaltă, cu gâtul subțire. Fructele sunt culese din cei mai rodnici pomi ai mei.

Mă uit atent la el și la dexteritatea mâinilor, care parcă sunt antrenate s-o prezinte întocmai, semn că a mai vorbit și altora despre pasiunea sa. Continuă să-mi vorbească cu aceeași pasiune despre faptul că este singurul brand de acest gen înregistrat în Bihor. Pălinca sa a ajuns pe mesele multor oameni din lumea întreagă, care au gustat din belșugul pomilor de pe la noi. Acest om respectă vorba aceea că totul vine din pământ și este recunoscător pentru asta. Iar ce e frumos și bun, și lui Dumnezeu îi place.


– Numai echilibru să fie în toate, zice el, ridicând vocea intenționat la rostirea cuvântului echilibru.

Bătrânii au o altă vorbă: băutura e bună atunci când o bei tu pe ea și nu ea pe tine. Omul a găsit nenumărate căi de a gusta din bucuriile vieții. Și dacă tot veni vorba de bucurii, când plec de aici mă duc să văd un ansamblu de nuntă.


Sursă: https://zigzagprinromania.com/blog/cum-numai-in-bihor-poti-gasi-palinca-de-traditie/